Prajitura cu visine

De o luna si ceva ma gandesc sa fac prajitura asta dar intr-un mod aproape magic visinele dispar din frigider. Este o prajitura usoara aproape clasica, diferenta fata de restul suratelor ei este ca ea nu are mult aluat (un punc in plus), are putin zahar (al doilea punct in plus) si se face repede (al treilea punct in plus) daca nu punem la socoteala si timpul in care scapam de samburi din fructe. ;)


Pentru o tava aveti nevoie de:
180 gr. unt (ideal este sa fie la temperatura camerei, cu cat este mai moale cu atat mai bine :)
150 gr. zahar
200 gr. faina
    3 oua (scoase cu o ora-doua de la frigider
    2 lingurite praf de copt
    2 linguri lapte
1-2 lingurite coaja de lamaie rasa
      un varf de lingurita de sare / praf de sare
500 gr. (aproximativ) fructe la alegere (visine, caise, piersici, prunde, ... )


* Preincalzim cuptorul la 180°C.


* Intr-o sita spalam bine fructele sub cateva jeturi de apa apoi incepem migaloasa operatie de separarea samburilor. In mod normal obisnuiesc sa las visinele la scurs pentru 5-10 minute cat timp pregatesc compozitia.


* Separam albusul de galbenus.

* Intr-un bol batem zaharul impreuna cu albusele pana devin o spuma alba (cel mai bun test este sa intoarceti castronul daca nu curge din el e de bine, daca curge ... mai trebuie batut). Pentru acest pas folosesc zahar pudra din simplul motiv ca se topeste mai repede iar spuma este mai pufoasa (parerea mea).

* Galbenusele impreuna cu praful de sare, coaja de lamaie rasa si praful de copt se mixeaza, treptat se adauga untul, faina si laptele. La final turnam treptat albusurile batute spuma peste.

* Tapetam o tava cu hartie de copt peste care turnam compozitia, apoi asezam deasupra visinele eu pun foarte, foarte multe. Dam la cuptor 15-20 de minute sau pana cand scobitoarea iese curata din aluat fara urme pe ea.

Nota: timpul aproximativ indicat de mine este pentru un cuptor electric, la gaze aveti grija!

* O lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar ( va recomand sa aveti un borcan cu zahar pudra in care sa tineti cateva bete de vanilie, ii dau o aroma si un parfum de vis).

2 comments

  1. O recomand, e extrem de gustoasă :).

    Vișinele se pot înlocui ușor, sper să gust curând și dintr-o prăjitură cu mure, făcută exact așa!

    ReplyDelete